Tilburgs Byzantijns Koor

 

Repertoire 

Een groot gedeelte van ons repertoire bestaat uit gezangen, die in een liturgische viering of concert gezongen worden. Naast losse gezangen zijn deze gebundeld in negen boeken die een volledige Byzantijnse liturgie omvatten, waarvan vijf boeken met gezangen van diverse componisten: D. Bortnianskij, N. Kedrov sr., N. Kedrov jr., M. Kabaalevskijk, A. Lvov en P. Tsaijkovskij. Drie boeken hebben hun eigen componist;  A. Hnatyschyn, A. Archangelksij, P. Tjesnokov.

Één boek is nagenoeg geheel opgebouwd uit melodieën uit het Walaamklooster, gelegen op een eiland in het Ladogameer in Noord-West Rusland. 

Het koor verzorgt met haar gezangen ook de Vespers van Goede Vrijdag en de vesperdienst en Paasnacht op zaterdag, waarvoor eigen boeken werden samengesteld. Deze vieringen vragen om specifieke gezangen. Veel van deze gezangen werden en worden ook in concerten gezongen, die het koor verzorgt. Wij verwijzen bijvoorbeeld naar onze 'Paas CD': "Christos Woskrese", waarvan u een gezang op de website kunt beluisteren. Dit alles in navolging van diverse beroemde Russische en Oekraïnse koren, die over de hele wereld optredens verzorgen om deze 'parels' van de Slavisch Byzantijnse gezangen te laten horen. Bijzonder zijn: 'het Cherubijnenlied', 'het Mariagezang' Dostojno jeest' en natuurlijk het 'Otsje nasj' (Onze Vader).

Het kerstrepertoire, bestaande uit ca. vijftig kerstliederen vooral uit Oekraïne en is ontstaan, omdat het koor de traditie van het Driekoningen zingen op zich nam. Doel hierbij was, om met zingen zoveel mogelijk geld voor het koor en voor goede doelen 'op te halen'. Belangrijke componisten als  A. Hnatyschyn, M. Leontovitsj en K. Stetsenko hebben oorspronkelijke volkse melodieën daarbij een kleurrijke koorklank gegeven.

Naast bovengenoemde specifieke gezangen beschikt het koor nog over ongeveer 200 losse gezangen. De meeste gezangen zijn gecomponeerd door Russische en Oekraïense componisten uit de tijd tussen 1750 en 1950, waarmee de diverse invloeden, die de Russische kerkelijke muziek heeft ondergaan, hoorbaar gemaakt kunnen worden.

Het uitgebreide repertoire daagt het koor uit tot een muzikale en vocale veelzijdigheid en geeft de toehoorder van liturgieën en concerten de mogelijkheid te genieten van de vele kanten van de Slavisch Byzantijnse gezangen.  

Het TBK krijgt regelmatig verzoeken voor een optreden. Dat kan een liturgie zijn volgens de Slavisch Byzantijnse ritus of een concert met gezangen uit ons repertoire. In overleg bepalen we een vergoeding voor de door ons te maken onkosten. Zie ook de informatie bij 'Boekingsinformatie' Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met ons secretariaat.