Tilburgs Byzantijns Koor

 

Onze optredens in 2024, 1e halfjaar

 

Liturgie volgens de Byzantijnse ritus

Kloosterkerk paters Kapucijnen, Korvelseweg 165, Tilburg
Zondag 2 juni 2024
Aanvang 10.30 uur
Voorganger : vader Peter Peelen,  diaken Wim Tobé

U bent van harte welkom.

Laatste viering Tilburgs Byzantijns Koor in de kloosterkerk

80 Jaar geleden, in 1944, richtten de Kapucijnen in Tilburg het Tilburgs Byzantijns Koor (TBK) op. Dit was om de vluchtelingen uit Oekraïne, die aan het eind van de tweede wereldoorlog in Tilburg terecht waren gekomen, de gelegenheid te geven om hun eigen liturgie volgens de Slavisch Byzantijnse ritus te kunnen blijven vieren. Het koor floreerde en nog steeds worden liturgische erediensten luister bijgezet en concerten gegeven.
Een aantal keren per jaar vieren wij  een Byzantijnse liturgie in de kloosterkerk van de paters Kapucijnen aan de Korvelseweg 165 in Tilburg. De Kapucijnen gaan Tilburg echter verlaten en de kerk krijgt een andere bestemming. Dat betekent dat het TBK op zondag 2 juni voor het laatst bij de Kapucijnen een liturgie zal opluisteren. We nemen met het Tilburgs Byzantijns Koor afscheid van de Kapucijnen van Tilburg, waar we als koor onze wortels hebben liggen en 80 jaar geleden zijn gestart.
Wij danken hen voor hun gastvrijheid en dit zal in de viering ook worden benadrukt.
Wij wensen hun alle goeds voor de toekomst.

Broeders nu op weg naar Breda
Het is nu officieel: het kapucijnenklooster aan de Korvelseweg in Tilburg sluit dit jaar (2024) zijn deuren. Er wordt al enige tijd gezocht naar een nieuwe woonplek voor de gemeenschap van momenteel 20 bewoners, allemaal oudere mensen, waarvan velen zorgbehoevend zijn.
Nu is deze plek gevonden. De 15 kapucijnen nemen hun intrek in het klooster Mater Dei in Breda, samen met 3 broeders Penitenten en 2 leken. Een aantal jaren geleden bouwden de zusters Franciscanessen van de congregatie “Alles voor Allen” op het grote terrein van hun voormalige moederhuis in Breda een nieuw gebouw voor zorgbehoevende oudere zusters. Momenteel wonen er 15 zusters en enkele gepensioneerde priesters. Het zeer mooie en moderne huis met een franciscaanse sfeer biedt voldoende ruimte om de groep broeders uit Tilburg te huisvesten en voldoet bijna ideaal aan hun behoeften te voldoen. De broeders nemen we niet stilletjes en stiekem afscheid. Op zondag 30 juni 2024 houden de kapucijnen hun laatste openbare viering.
Met de verhuizing van de kapucijnen krijgt ook het pand met de kloostertuin een nieuwe bestemming. Het Tilburgse klooster uit 1882 wordt voortgezet in de geest van de stichter van de orde, Franciscus van Assisi. Er wordt al enige tijd gewerkt aan een concept gebaseerd op de vier pijlers: sociaal, maatschappelijk, spiritueel en duurzaam.

 Verdere info: https://www.kapucijnen.com/nieuws/kapucijnenklooster-tilburg-sluit-broeders-op-weg-naar-breda/