Home
Achtergrond koor
Byzantijnse liturgie
Agenda
Kerstmis
repertoire
Repertoire vervolg
Nieuws
Fotoalbum
TBK projectenfonds
Contact
Gastenboek
Links
vrienden van TBK
Opnames, CD' s/ DVD
Ledenpagina
testpagina 1
testpagina 2


Repertoire 

 

U luistert naar 'Nje Platsj' van onze CD: Divnaja Novina met solozang van bas/bariton Jan Viellevoye. 

Vanaf de oprichting van het koor, in 1944, was ons belangrijkste doel: het met gezang verzorgen van de Byzantijnse liturgieën. Een groot gedeelte van ons repertoire bestaat uit gezangen, die in een liturgische viering of concert gezongen worden. Voor een gedeelte gebundeld in negen boeken, waarvan vijf boeken met gezangen van diverse componisten. Drie boeken hebben hun eigen componist;              A. Hnatyschyn, A. Archangelksij en P. Tjesnokov.

 

Één boek is nagenoeg geheel opgebouwd uit melodieën uit het Walaamklooster, gelegen op een eiland in het Ladogameer in Noord-West Rusland. Deze gezangen zijn geharmoniseerd door de eerste dirigent van het TBK, frater Frederico van Dongen. In de vijf boeken met gezangen van verschillende componisten met klinkende namen als: D. Bortnianskij, N. Kedrov sr., N. Kedrov jr., M. Kabaalevskij, A. Lvov en niet te vergeten P. Tsaijkovskij.

 

Het koor verzorgt met haar gezangen ook de Vespers van Goede Vrijdag en de vesperdienst en Paasnacht op zaterdag, waarvoor eigen boeken werden samengesteld. Deze vieringen vragen om specifieke gezangen. Veel van deze gezangen werden en worden ook in concerten gezongen, die het koor verzorgt. Wij verwijzen bijvoorbeeld naar onze 'Paas CD': "Christos Woskrese", waarvan u enkele gezangen op de website kunt beluisteren. Dit alles in navolging van diverse beroemde Russische en Oekraïnse koren, die over de hele wereld optredens verzorgen om deze 'parels'van de Slavisch-Byzantijnse gezangen te laten horen. Bijzonder zijn: 'het Cherubijnenlied', 'het Mariagezang', het Dostojno jeest' en natuurlijk het 'Otsje nasj'( Onze Vader).

 

Het kerstrepertoire, bestaande uit ca. vijftig kerstliederen vooral uit de Oekraine, is ontstaan, omdat het koor de traditie van het Driekoningenzingen op zich nam. Doel hierbij was, om met zingen zoveel mogelijk geld voor het koor en voor goede doelen 'op te halen'. Belangrijke componisten als  A. Hnatyschyn, M. Leontovitsj en K. Stetsenko hebben oorspronkelijke volkse melodieën daarbij een kleurrijke koorklank gegeven.

 

Naast bovengenoemde specifieke gezangen beschikt het koor nog over ongeveer 200 losse gezangen. De meeste gezangen zijn gecomponeerd door Russische en Oekraïense componisten uit de tijd tussen 1750 en 1950, waarmee de diverse invloeden, die de Russische kerkelijke muziek heeft ondergaan, hoorbaar gemaakt kunnen worden.

Het uitgebreide repertoire daagt het koor uit tot een muzikale en vocale veelzijdigheid en geeft de toehoorder van liturgieen en concerten de mogelijkheid te genieten van de vele kanten van de Slavisch-Byzantijnse gezangen.  

Zie ook de vervolgpagina repertoire: vervolgpagina 

 

Het TBK krijgt regelmatig verzoeken voor een optreden. Dat kan een liturgie uitvoering zijn volgens de Slavisch Byzantijnse ritus of een concert met gezangen uit ons repertoire. In overleg bepalen we een vergoeding voor de door ons te maken onkosten. Voor nadere informatie vragen wij u contact op te nemen met ons secretariaat.

 

' Muziek die de ziel beroert'