Home
Achtergrond koor
Byzantijnse liturgie
Agenda
Kerstmis
repertoire
Nieuws
Fotoalbum
TBK projectenfonds
Contact
Gastenboek
Links
vrienden van TBK
Opnames, CD' s/ DVD
Ledenpagina
testpagina 1
testpagina 2


Nieuws

 

U luistert naar ' Dostonjo jeest' van onze CD: Sfjatij Bozje

 

Sil van den Hout is vanaf 1.1.2018 de nieuwe dirtigent van het Tilburgs Byzantijns Koor.

Per 1 januari 2018 heeft Sil van den Hout het dirigentschap van het koor overgenomen van Piet Happel. Sil van den Hout, 24 jaar, volgt de opleiding koordirectie (klassiek) en muziekdocent aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Sinds medio 2016 is Sil al aan het koor verbonden om zich in te kunnen inwerken in de specifieke Slavisch Byzantijnse muziek die het TBK ten gehore brengt. Vanaf dat moment heeft er nauwe samenwerking plaatsgevonden tussen de vertrekkende dirigent Piet Hapel en Sil, om de overdracht zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Piet Happel heeft de koordirectie ruim 28 jaar gevoerd. Onder zijn leiding heeft het koor een voorspoedige ontwikkeling doorgemaakt. Het koor heeft meerdere Cd's uitgebracht, internationale concertreizen gemaakt en tv en radio optredens verzorgd.

Het TBK bestaat sinds 1944, is het oudste Byzantijnse koor in Nederland en telt ca. 35 leden met een goede verdeling tussen de dames- en herenstemmen. Niettemin zijn ervaren koorzangers met belangstelling voor ons Slavisch Byzantijns repertoire welkom om zich te orienteren om in ons koor te kunnen zingen. 

Onder de leiding van Sil van den Hout, een jonge enthousiaste dirigent, ziet het koor haar toekomst met vertrouwen tegemoet om het bijzondere repertoire op nieuwe podia en naar een breed publiek te kunnen uitdragen. 

 

Driekoningen zingen 6 januari 2018: 16 koorleden van het TBk hebben in 2 groepen, op aanvraag, 22 adressen bezocht en daar, in Oosterse gepaste kleding, prachtige Russische en Oekraiinse (kerst)liederen gezongen. Het was opnieuw een prachtige dag met veel enthousiaste toehoorders en donateurs. De gedoneerde bijdragen worden toegewezen aan de oprichting van een speeltuin voor gehandicapte kinderen in Hongarije. 

Als u in 2019 door een 'Koningen groep' van het TBk bezocht wilt worden stuur dan een mail naar info@tilburgsbyzantijnskoor.com 

 

 

28 januari 2017: Workshop Rusische koormuziek.

O.l.v.dirigent Piet Happel hebben we op 28 januari 2017 een druk bezochte succesvolle workshop gehad. Ervaren koorleden waren aanwezig ter ondersteuning en zijn 4 Byzantijnse gezangen ingestudeerd met een prachtig resultaat. De deelnemers ontvingen een cd met de ingestudeerde gezangen. 

Het TBK ziet het als haar taak om de prachtige Byzantijnse gezangen uit de Russische koortraditie als muzikaal erfgoed te bewaren en wil met het organiseren van workshops hiervoor belangstelling wekken. Het eerste doel is het opdoen van een bijzondere ervaring met daarnaast beknopte informatie over het koor, het jaarprogramma en repetities. 

 

6 januari 2017: Verschillende Driekoningen groepen van het Tilburgs Byzantijns Koor zijn op pad om te zingen op uitnodiging. Persartikel: http://www.stadsmuseumtilburg.nl/2017/01/driekoningen-traditie-of-actualiteit.html?spref=fb

4 septemberg 2016: persbericht ZING magazine TV uitzendingen 29 september en 2 oktober a.s van concert 30 januari in Abdijkerk O.L.V.van Koningshoeven:Download

 

Persbericht concert 30 oktober in de Basiliek van Oosterhout: Download 

 

Persbericht TBK projektenfondsconcert op 18 september 2016: Download

 

 

 

Nieuwe workshop Russische koormuziek op 5 november 2016.

Het TBK herhaalt wegens succes in 2015 deze workshop in 2016. De workshop is bedoeld om op een prettige wijze kennis te maken met de Russische en Oekraiinse (religieuze) muziek. Het doel is belangstelling te wekken bij de deelnemers voor deze bijzondere koorcultuur uit het Oosten. De mogelijkheid om (aspirant) lid te worden is uiteraard aanwezig, maar ledenwerving is niet het hoofddoel. Deelnemen is leuk en leerzaam: het accent ligt op zingen. Deelnemers zijn verbaasd, wanneer dit na enkele uren oefenen resulteert in 3 of 4 mooie vierstemmige gezangen. De leiding van deze workshop is in handen van onze dirigent Piet Happel waarbij ondersteuning wordt verleend door enkele ervaren koorleden.

U kunt zich voor deze workshop opgeven bij het TBK, liefst per mail naar: info@tilburgsbyzantijnskoor.com 

 

30 januari 2016: Concert in de Abdijkerk van O.l.V. van Koningshoeven te Berkel Enschot.

Dit concert, bezocht door 300 personen was voor het TBK een unieke gebeurtenis. Het concert is opgenomen door Brava TV en wordt over enkele maanden uitgezonden op een donderdagavond om 18:30 uur met een herhaling op zondagmorgen om 09:30 uur. De datum van uitzending wordt op deze website bekendgemaakt. Tevens wordt van het concert een DVD gemaakt. T.z.t. te koop via deze website of bij uitvoeringen van het koor. 

Het muzikale thema van dit concert was: 'Muziek die de ziel beroert' met gezangen rondom Passie en Pasen van beroemde Russische en Okraiense componisten.  

Hier kunt u het affiche van dit concert nog eens bekijken: Download

 

12 september 2015 15:00 uur. Stichting Cenakel 1 te Tilburg - Benefieconcert van het TBK Projectenfonds .

Het TBk Projectenfonds organiseert jaarlijks een concert. Dit jaar op 12 september . Pianist Thomas Beijer brengt zijn programma ' Canciôn y Danza' in de vorm van een documentair concert. Het is een concert over het land vol extreme contrasten. Lucas van Woerkum staat garant voor de prachtige beelde die dit concert begeleiden en u midden in het centrum van de muziek plaatsen. Werken van Isaac Albeniz, Enrique Granados, Frederico Mompou, Manuel de Falla, Joaquin Rodrigo en niet in de laatste plaats een compositie van Thomas Beijer, nemen u mee en raken aan het hart.

" De geest van flamenco wordt volmaakt op de piano verklankt", aldus de recensent bij het optreden van Thomas Beijer in het Muziekgebouw aan het Ij in Amsterdam. Na het concert wordt een ' high tea buffet' aangeboden met een lekker drankje. Toegang tot het concert is mogelijk op persoonlijke uitnodiging. Toegangskaarten zijn aan de zaal niet verkrijgbaar, mede i.v.m. de beschibare capaciteit van de kapel en de catering.

Belangstellende om het concert bij te wonen kunnen een e-mail sturen aan: johndebruijn@planet.nl , waarna u een persoonlijke uitnodiging toegezonden krijgt. 

Voor het bijwonen van het concert wordt een bijdrage gevraagd. De meeropbrengst van het concert komt ten goede aan de projecten van het TBK Projectenfonds. Hiervoor verwijzen wij u graag naar de speciale pagina van dit fonds op deze website. 

 

17 juni 2015: mededeling bestuur.

In mei is het koor gestart met het project ' Kwaliteitsverbetering en het koor in de nieuwe tijd plaatsen'. Dit project omvat o.a. de inhuur van externe professionals op het gebied van koorpresentatie en uitstraling, podiumuitstraling, het subsidieren van zanglessen en de opname van een live concert registratie door Brava TV. (zie agenda pagina). Dit project wordt mogelijk gemaakt met financiele steun van het VSB fonds voor kunst en cultuur en het Prins Bernhard Fonds. Nadere informatie hierover bij het bestuur van het TBK via de contactpagina.

Wij bedanken deze organisaties voor hun financiele steun en medewerking. 

 

Persbericht Paasvieringen 3 en 4 april 2015: Download

 

21 maart 2015: Iconen expositie Zr. Delian de Brouwer m.m.v.Tilburgs Byzantijns Koor

 

6 januari 2015 - Driekoningen zingen:

Zoals elk jaar bezoeken verschillende zanggroepen van het TBK op uitnodiging o.m., families, scholen, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, communiteiten en bedrijven. In groepen van 4 zangers wordt een optreden verzorgd met Russische en Oekrainse kerstliederen om de gastheer te bewegen tot een gulle gift. De opbrengst gaat voor een groot deel naar het TBK Projectenfonds. Zie: TBK Projectenfonds

De zang van ' onze Koningen' wordt steeds meer een deel van een nieuwjaarsbijeenkomst voor de mensen waarvoor gezongen wordt. 

Wanneer u in 2016 een bezoek van de TBK Driekoningenzangers op prijs stelt, reserveer dan tijdig bij José Lebbink, Tamboer 11, 5081 RZ Hilvarenbeek. Tel: 013-5052701 of per e-mail naar:

jlebbink51@hotmail.com 

 

 

 

  

Artikel in Tilburgse Koerier van donderdag 9 oktober 2014

  

22 juli 2014: Nieuwe brochure TBK Projectenfonds. Door op onderstaande voorblad te klikken krijgt u de volledige brochure te zien:

 

17 mei 2014: tilburginkoor, optreden buiten.

Foto: Mary Gielen TAFV

 

14 mei: Nieuwe flyer van het koor (voor-en achterkant)

 

Het TBK gaat internationaal: Onze CD: ' Christos Woskrese' is vanaf vanaf vandaag, voor downloading, verkrijgbaar op de hele wereld in de Apple Itunes store en bij andere grote muziekdistributeurs. Zoektermen zijn: Christos Woskrese of Tilburgs Byzantijns Koor.

Zie hiervoor ook: http://cdbaby.com/cd/tilburgsbyzantijnskoor

 

Januari 2014

Workshop Russische koormuziek op 1 februari 2014

Het Tilburgs Byzantijns Koor herhaalt wegens succes de workshop van oktober 2013. Deze workshop is bedoeld om op prettige wijze kennis te maken met de Russische en Oekraiënse (religieuze) muziek en liederen met een meer volks karakter. Het doel van de workshop is belangstelling te wekken bij de deelnemers voor de bijzondere koorcultuur uit het Oosten. De mogelijkheid om lid te worden van het koor is uiteraard aanwezig, maar ledenwerving is niet het hoofdoel.

Tot nu toe hebben wij in 3 workshops > 30 deelnemers gehad. Deelnemen aan de workshop is heel leuk; het accent ligt op het zingen en men is verbaasd, wanneer dat na enkele uren oefenen, resulteert in mooi vierstemmig 3-4 Russische liederen zingen.

Zodra er weer een workshop wordt gepland komt dit op de webpagina ' agenda en concerten' . De leiding van de workshop is in handen van onze dirigent Piet Happel en ondersteuning wordt verleend door enkele ervaren koorleden.

 

December 2013

Kerstconcert 22 december 2013

Op 22 december hebben we samen met het Gemengd Koor Udenhout een Kerstconcert uitgevoerd in de Sint Lambertuskerk te Udenhout. Onderstaand een foto met beide koren.

Jauchzet ihr Himmel

Uitreiking Orde Van Oranje Nassau aan onze dirigent Piet Happel.

Uitreiking van de onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje Nassau door de loco burgemeester van Tilburg, wethouder Roel Lauwerier, aan onze dirigent Piet Happel i.v.m. zijn verdiensten als dirigent van het Udenhouts Gemengd Koor, het TBK en het 25 jarig jubileum als dirigent van beide koren. 

 

' Muziek die de ziel beroert'